Na Lučanského memoriáli očakávajú takmer 100 anestézológov

08.04.2009 Prešov

Prešov 8. apríla (TASR) – Takmer 100 lekárov - špecialistov z odboru anestéziológie a intenzívnej medicíny z východného Slovenska, očakávajú organizátori na vedeckej konferencii, ktorá sa uskutoční 17. apríla v ...
Prednostka Kliniky anestézie a intenzívnej medicíny (KAIM) Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) v Prešove Ľubomíra Romanová dnes na stretnutí s novinármi uviedla, že v sále Čierneho orla sa budú účastníci konferencie zaoberať viacerými témami. \"Pôjde hlavne o problematiku liečby pooperačnej bolesti, vplyv anestézie a medikamentov na pečeň a zamedzenie vzniku infekcií po operačnom zákroku, \" spresnila Romanová a dodala, že lekári budú diskutovať aj o úspešnosti resuscitácie prostredníctvom chladenia pacienta v prípade zastavenia krvného obehu.
Tradície organizovania takýchto stretnutí odborníkov v Prešove siahajú až do druhej polovice 60. rokov minulého storočia, kedy v roku 1966 vzniklo na pôde prešovskej nemocnice prvé lôžkové oddelenie ARO na Slovensku. Jeho zakladateľom bol významný lekár a priekopník tohto medicínskeho odboru MUDr. Anton Lučanský (1929-1997).
Medicínu študoval Lučanský najskôr v Bratislave a po zriadení Lekárskej fakulty UPJŠ prešiel do Košíc. Do Prešova prišiel pracovať v roku 1955 a počas svojho pôsobenia na chirurgickom oddelení sa intenzívne venoval problematike prípravy pacienta na operáciu a pooperačnej starostlivosti. Už od roku 1960 presadzoval zriadenie resuscitačných izieb v rámci chirurgického oddelenia. Okrem toho sa neskôr významne podieľal na vzniku väčšiny ARO na východnom Slovensku a rovnako aj na zaškoľovaní anestéziológov. Jeho odkaz si každoročne pripomínajú lekári od roku 1999 organizovaním memoriálu.
KAIM v Prešove v súčasnosti uskutočňuje približne 12.500 anestézií ročne. Na klinike pracuje 27 lekárov, 65 zdravotných sestier, z ktorých sa 40 venuje hlavne kriticky chorým pacientom, a ďalších 11 ošetrovateľov.
Lučaského memoriál organizuje FNsP Jána Adama Reimana v Prešove v spolupráci so Slovenskou spoločnosťou anenestéziológie a intenzívnej medicíny, Fakultou zdravotníctva Prešovskej univerzity a mestom Prešov.
 

Vyberte región